werk
Nieuws

Wat voor kleding draag jij naar het werk?

21 april 2019

De kledingkeuze voor een werkdag is voor iedereen anders. De branche waarin je werkzaam bent en de kledingvoorschriften die daar bij horen spelen een grote rol.  Iemand met een belangrijke functie bij een groot bedrijf draagt waarschijnlijk iets totaal anders dan een tandartsassistente of serveerster. Ook op het werk moet je er goed én representatief uitzien. In deze blog zal je meer te weten komen over de kleding in verschillende branches en de regeltjes die er bij komen kijken. Misschien was je van de meeste dingen al op de hoogte, maar wie weet kom je wel achter nieuwe interessante weetjes.

Werkkleding in de zorg

Over de zorg is algemeen bekend dat de kleding die er gedragen wordt comfortabel is. Het werk is vaak aan de zwaardere kant en dus is de juiste kleding erg belangrijk. Je ziet bij zorginstellingen en dergelijke vaak dat de mensen die werkzaam zijn loszittende kledingstukken dragen.  Misschien is het je al opgevallen, maar in het ziekenhuis zie je altijd dat er klompen en schoeisel dat hierop lijkt wordt gedragen. De reden hiervoor zijn zwoel hygiëne als comfort. Een paar laarzen en een pantalon zouden er in een ziekenhuis waarschijnlijk heel gek uitzien. We zijn het gewend om een bepaald soort kleding te zien bij ziekenhuispersoneel.

In de bouw en industrie

Voor mensen die wat ‘gevaarlijker’ werk verrichten, zoals in bouwvakkers doen is veilige kleding belangrijk. Je kunt niet zomaar alles aan, omdat je jezelf moet beschermend. Werkschoenen, helmen en andere verplichte voorschriften zijn er in deze branche niet voor niets. Als je iets op je voeten laat vallen of ergens stevig op moet staan zijn werkschoenen bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Een eigen draai geven aan werkkleding voor in deze branche gaat moeilijk. Klinkt logisch, want veiligheid gaat voor alles. Ben je werkzaam in deze branche, draag  dan ten alle tijden je werkschoenen, je helm en dergelijke accessoires.

Een kantoorbaan

Misschien is het bovenstaande voor jou allemaal onbekend terrein en werk je op een kantoor. In dat geval zou het kunnen zijn dat je zelf mag weten wat je aandoet, als het er maar representatief uitziet. Daarmee bedoelen we bijna alles behalve broeken met gaten, trainingspakken en leggings. Hoewel dit voor veel bedrijven geldt, zijn er ook organisaties waarbij er een formele kledingstijl wordt verwacht. Dan zijn een overhemd en een das voor mannen een must en moet je als vrouw met een blouse, pantalon, nette jurk en een blazer goed  voor de dag komen. Kortom het verschilt heel erg per branche én bedrijf wat je aan kunt doen.