Dames mode

Zo hoort een bh te passen

30 november 2020

Volgens verschillende stijlkenners is één van de grootste fouten die vrouwen maken in hun kledingstijl; het dragen van een bh met de verkeerde pasvorm. En dat is best zonde. Een goed zittende bh zorgt er namelijk niet alleen voor dat je buste tot zijn recht komt, maar draagt ook bij aan je zelfvertrouwen. In deze blog lees je hoe jij voortaan alleen nog maar bh’s koopt die perfect passen.

Meten, meten, meten

Ik hoef je misschien niet te vertellen dat alle bh’s een maat hebben die bestaat uit een letter en een cijfer. De letter geeft de grootte van je borst aan, de cupmaat, en het cijfer geeft de omvang van je romp aan in centimeter. Bij elkaar vormt dit dus je bh-maat. Om de maat van je beha te achterhalen pak je simpelweg een meetlint en kijk je wat je de omtrek is van je borst. Je kunt dan het beste de onderborstomtrek meten, dit is net onder je borst, waar je de bh rand zou hebben zitten.

Vervolgens meet je de bovenborstomtrek. De letter staat voor het verschil tussen de borstomtrek en onder de borst en dit geeft je cupmaat. Bij een AA is het verschil 11 cm en minder, een A is 12-13 cm, B is 14-15 cm, C 16-18 cm, D 19-20 cm, E en DD zijn 21-22 cm, F is 23-24 cm, G en FF is 25-26 cm, en H is 27 cm of meer. Dan heb je in principe de maat die je nodig hebt. Aan jou kan het nu niet meer liggen.

Helaas is niet elke bh voorzien voor een correcte cup. Wanneer een lingeriemaker namelijk meerdere A-cups maakt, dan zal niet elke cup precies hetzelfde formaat hebben. De maten geven je daarom een houvast, maar eigenlijk kun je het beste letten op de omvang in cijfers.

Een model dat bij jouw figuur past

Daarbij is niet elke bh even flaterend voor elk figuur. Een bh kan de vorm van je buste er helemaal anders uit laten zien. Bij push-up bh’s lijkt alles groter, maar je kunt er ook bewust voor kiezen om een strakke beugelloze bh te dragen, waardoor je juist het tegenovergestelde bereikt.

Wanneer je verschillende lingeriesites bekijkt dan zie je dat je eigenlijk het beste kunt kijken naar functionaliteit van de bh. Wanneer je grote maten kleding aan hebt met een lage decolleté dan kun je bijvoorbeeld het beste een balconette bh aandoen. Dit is een bh met een brede halslijn die meer steun geeft van onder de borst. Hierdoor komen je hals en schouders beter uit. Een beetje vanzelfsprekend misschien, maar door de juiste grote maten bh's lift je dus je gehele outfit.  

Wanneer je wat slanker gebouwd bent dan kan het zijn dat beugels in een beugel bh te zien zijn aan de onderkant van je borst. Ook dit geeft ongemak en ziet er meestal niet heel flatteus uit. In dit geval kun je beter een push-up bh dragen maar dan zonder beugel maar met elastische vorming in de bh. Hierdoor heb je toch ondersteuning en geaccentueerd je jouw vormen, maar heb je niet de ongemakkelijk beugels die je eigenlijk dan niet nodig hebt.

Let dus goed op de pasvorm van je nieuwe bh en dan vind je zo de perfecte bh!